Як солити капусту?

Як солити капусту?
Опубліковано 10. 10. 2008 — В рубриках: Зараз немає необхідності заготовлювати квашену капусту бочками на всю зиму — свіжа капуста продається цілий рік. Найоптимальніший варіант солити капусту в трилітрових банках.

Щоб капуста вийшла смачна, хрустка і ядреная, треба знати маленькі професійні секрети. Отже, солимо КАПУСТУ.

На трилітрову банку вистачить одного великого качана. Капусту вибираємо щільну, ніж біліше листя, тим вона більш зріла і відповідно смачніше.

Ще нам знадобляться: морква — 3-4 штуки середнього розміру, щіпка насіння кропу або анісу, сіль і ще дещо, про що я розповім трохи нижче. Шаткуємо ножем наш великий качан в два або три прийоми. Відрізаємо спочатку трохи менше половини качана так, щоб його середина (качан) залишилася на іншій половині. Нашатковану масу складаємо або в тазик або залишаємо на поверхні столу. Потім туди на тертці шаткуємо моркву.

Кількість моркви можна підбирати на свій розсуд. На смак кінцевого продукту морква сильно не впливає, але якщо моркві багато, зовнішній вигляд страви виглядає апетитніше. Далі посипаємо кропом і сіллю. Сіль бажано використовувати крупного помелу, тоді ви точно не пересолити ваше витвір кулінарного мистецтва. Потім всю масу добре мнете руками так, як ніби ви замішуєте тісто.

Пом’ята капуста буде швидше і більше виділяти соку. Потім готову суміш закладаєте в банку. У банку, у міру її наповнення обов’язково ущільнюйте капусту, щоб не було повітряних бульбашок. Краще це робити пальцями і кулаком. Другу партію суміші, а може вийти і третій, готуємо і набиваємо в банку аналогічно.

Заповнюємо банку до тих пір, поки до верхнього краю не залишиться відстань приблизно 6 сантиметрів. Коли солять капусту в бочках, зверху її накривають спеціальною круглою кришкою і ставлять на неї вантаж (гніт). Капуста виділяє сік, який покриває її зверху і не дає зіпсуватися.

У нашому випадку як гніту можна застосувати скляний стакан з водою діаметром 6 сантиметрів (він повинен вільно входити в шийку) або яблуко такого ж діаметру. Застосування яблука як гніту і є мій маленький професійний секрет. Якщо воно з тиждень побуде в капустяному розсолі, ви до всього отримаєте як презент ще й смачне, так зване квашене яблуко. Коли таким чином ви підготуєте до засолюванні капусту, банку потрібно помістити у велику чашку або каструлю і залишити на кухні.

Це потрібно для того, щоб процес заквашування капусти відбувався в теплі при кімнатній температурі. У банку почнеться процес бродіння капусти. Буде вироблятися вуглекислий газ, який почне виштовхувати з банки капустяний сік, тому ми і ставимо банку в яку-небудь ємність. 4 або більше разів на день треба обов’язково видаляти з банки вуглекислий газ.

Це найголовніший секрет засолювання капусти. Якщо не видаляти газ, то капуста вийде млява і сильно кисла.

Видаляємо газ спеціальною паличкою або довгою виделкою з кулінарного набору кухонних інструментів. Для цього Виймаємо банку з каструлі, прибираємо гніт і паличкою протикаємо капусту, щоб повністю вийшло повітря, а капусту знову ущільнюємо якнайкраще. Процес засолювання триває 2-3 дні, залежно від температури повітря в приміщенні.

Потім останній раз видаляємо з банки вуглекислий газ, ущільнюємо капусту, вставляємо в горлечко яблуко, закриваємо поліетиленовою кришкою і ставимо в холодильник. Там капуста повинна постояти ще добу. Під впливом холоду процес бродіння припиняється, капуста вбирає в себе частину отриманого з соку розсолу і набуває дивовижний смак.

Щоб до кінця капуста залишалася смачної, не забуваєте після того, як ви взяли якусь частину на їжу, ущільнювати залишилася капусту, вона завжди повинна бути покрита розсолом. 243, 135 views.

Як солити капусту?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий