Як солити рижики?

Як солити рижики?
Повертаємося з коси. Цілий автобус колег, з відрами і кошиками, бутербродами і алкоголем, був висаджений раненько вранці на Куршській косі біля селища Морське. І цілий день народ віддавався задоволень. Соратники мої бродили по лісі в пошуках грибів, піднімалися на дюни, милувалися красою, спускалися до затоки, до озера Лебідь, переходили на інший бік — до моря, купалися, грілися алкоголем зсередини, валялися на пісочку, поглинали запаси їжі і пиття, відвідували придорожні забігайлівки, спілкувалися або, навпаки, усамітнювалися, а наприкінці заходу зібралися дружною юрбою біля автобуса і хвастали знахідками, обговорювали маловідомі гриби, ділилися рецептами.

В автобус всі сіли радісні й задоволені. Обличчя сяяли щастям. Очі блищали натхненням і ентузіазмом. Любо-дорого!

У хвості автобуса сиділи дружні закоренілі холостяки з общаги. Ніжно тримали свої кошики на колінах, майже обіймали любовно.

Поїхали. Обабіч вузької дороги — краси особливою природи, які можна спостерігати тільки на косі. Настрій у всіх благодушне. А от як, м-м, наприклад, краще засолити рижики?

Багато хто з пасажирів із заздрістю озирнулися на Сергійка: набрати рижиків для засолювання — велика удача. Рижики мити не треба, — озивається з середини автобуса другий Сережа — фрезерувальник, — їх треба протерти вологою ганчірочкою, кожен грибочок ретельно очистити від піску, — оповідав Сережа заплітається, напевно від втоми, мовою, — укласти в тару шарами по 5см товщиною і пересипати шари сіллю з розрахунку 30-50г солі на кг грибів.

Поставити під гніт на. днів. — Тут мова Сергійка заплела так невдало, що ніхто не зрозумів, на скільки днів треба поставити під гніт бідні рижики. Сережа-майстер слухав уважно, мабуть намагався запам’ятати.

Ні, Серьога, — вступив у розмову мій Женя, — рижики треба солити не так! Треба почати з того, що, прийшовши додому і роззувшись, першим ділом поставити горілочку в морозилку. Потім треба роздягнутися, дістати з кошика рижики, поотряхівать кожен грибочок від піску, укласти їх в мисочку і посипати сіллю, строго на око.

Потім треба начистити картоплі і поставити її варитися. Після цього треба прийняти душ, прибрати похідні речі по місцях, сервірувати стіл, злити картопельку, покласти собі на тарілочку, додати в неї вершкового маслечка, дістати з морозилки горілочку, налити чарочку, підчепити на вилочку СОЛОНИЙ рижик, випити, закусити рижиком, поїсти картопельки .

А потім все повторити, починаючи зі слів налити чарочку! М-м, а Женин рецепт мені подобається більше!.

Як солити рижики?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий