Як сушити гриби?

Як сушити гриби?
— не єдиний спосіб зберегти їх на зиму. Сушені гриби, наприклад, дуже зручно додавати в супи.

Країна Рад розповість вам, як сушити гриби. Сушені гриби хороші тим, що зберігають свої корисні властивості і аромат (аромат білих грибів, наприклад, після сушіння навіть посилюється). Їх поживна цінність вища, ніж у солоних, маринованих і консервованих грибів, а засвоюються вони організмом легше. При сушінні гриби втрачають близько 90% своєї маси (з 10 кг свіжих грибів в середньому виходить 1 кг сушених), але йде лише вода, а поживні речовини нікуди не діваються.

Для сушіння підходять не будь-які гриби. Сушені пластинчасті гриби (рижики, лисички, опеньки, сироїжки) можуть гірчити. Тому якщо ви вирішили сушити гриби, віддайте перевагу трубчастим грибам — підосичники, підберезники і, звичайно ж, королю всіх грибів — білого гриба. Перед тим, як сушити гриби, треба їх почистити.

Акуратно видаліть землю, прилиплі листя і хвою, другий сор. Однак мити гриби перед сушінням не можна — вони потемніють, втратять аромат і будуть сушитися довше. Почистивши гриби, розсортуйте їх, викинувши зіпсовані.

У білих грибів обріжте нижню частину ніжки, а у красноголовців і підберезників — всю ніжку до самої капелюшки. Щоб гриб не потемнів на зрізі, використовуйте ніж з нержавіючої сталі. Перед сушінням дуже великі гриби розрізають на кілька частин, а дрібні сушать цілком. Можна подрібнити гриби, нарізавши їх «локшиною».

При цьому вони висихають швидше і більш зручні у використанні (наприклад, для додавання в суп). Щоб гриби висохли рівномірно, дрібні і великі гриби сушать окремо.

Гриби можна сушити в духовці, на сонці або в спеціальних сушарках. Про сушку в російської печі ми розповідати не будемо: навряд чи у когось в квартирі знайдеться така піч.

При сушці в духовці підготовлені заздалегідь гриби розкладають на деко в один шар. Спочатку потрібно їх прив’ялити при температурі близько 45 `С, а коли гриби підсохнуть і перестануть бути липкими, підніміть температуру до 75-80` С. Як довго потрібно сушити гриби, доведеться з’ясовувати дослідним шляхом.

Якщо гриби різного розміру і висихають нерівномірно — забирайте їх, а інші шлях досушувати. Щоб гриби не упарітся, при сушінні в духовці не закривайте його дверцята до кінця, а також періодично виймайте деко з грибами і провітрюйте їх — вони збережуть свій колір і не пригорять. Можна також сушити гриби на сонці. Для цього нанижіть їх на нитки і повісьте в добре провітрюваному місці.

Воно має бути захищене від пилу, прямих сонячних променів і дощу. Можна також розкласти гриби в один шар на щільному папері, сухий дошці, тканини або підносі (але не використовуйте залізний деко — це допоможе уникнути спікання і почорніння грибів). Гриби сушаться протягом декількох днів. Якщо ви не впевнені в їх готовності, можете підсушити гриби в духовці.

Як визначити готовність сушених грибів? Правильно висушені гриби гнуться, але не ламаються.

Вони не тендітні, при згинанні злегка пружинять. Якщо гриб легко гнеться і здається вологим — він недосушен, і при зберіганні може пріти і покриватися цвіллю.

Пересушені гриби занадто тверді і крихкі, можуть розпадатися на частини. У них гірший смак, тому краще всього перемолоти їх у грибний порошок. Щоб приготувати грибний порошок, перемеліть сушені гриби за допомогою кавомолки. Можна додати до них 5-10% дрібної солі для кращого зберігання або різні спеції та сушені трави.

Організму легше засвоїти грибний порошок, ніж просто шматочки грибів. Також він зручний у використанні, а при зберіганні займає менше місця.

Грибний порошок зберігають у металевій або скляній банці, герметично її закривши. Сушені гриби зберігають у ящиках (попередньо виклавши їх чистою обгорткового папером), паперових пакетах, полотняних мішках і банках (скляних або металевих).

Сушені гриби відмінно вбирають воду і сторонні запахи. Тому приміщення, в якому ви зберігаєте сушені гриби, має добре провітрюватися, а відносна вологість повітря не повинна становити більше 75%.

Оптимальна темература для зберігання сушених грибів — 7 `С. Не зберігайте сушені гриби разом з сильнопахнучим продуктами.

Періодично перебирайте сушені гриби, викидаючи прілі і запліснявілі. Крім грибів шляхом сушіння можна заготовлювати і інші продукти, наприклад,.

Як сушити гриби?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий