Якими мають бути батьки?

Якими мають бути батьки?
Що говорить Біблія про те, якими мають бути хороші батьки?

Запитання: Що говорить Біблія про те, якими мають бути хороші батьки? Відповідь: Виховання дітей може бути важким і досить проблематичним, але, з іншого боку, це саме варте й корисна справа, яку ми можемо здійснити. У Господа є свої приписи щодо того, як варто виховувати дітей, щоб виростити праведних людей.

Насамперед, ми повинні навчити своїх дітей істинам Слова Божого. Будучи прикладом беззастережного виконання Божих приписів, з Його допомогою ми повинні слідувати наступним віршам щодо Господніх заповідей: І пильно навчиш цього синів твоїм, і говори про них, сидячи в домі твоєму, і йдучи дорогою, і лягаючи, і встаючи; і прив’яжеш їх на знак на руку твою, і вони будуть пов’язкою над очима твоїми, і напиши їх на одвірках дому свого і на брамах своїх (Повторення Закону 6: 7-9). Дотримуючись вищесказаного, ми зможемо пояснити нашим дітям, що поклоніння Господу не повинно обмежуватися недільними службами або вечірніми молитвами воно має бути постійним і незмінним. Крім того, діти навчаються через успадкування, великий досвід вони отримують завдяки спостереженню за нами, дорослими.

Ось чому ми повинні бути так обережні у всіх своїх діях. Насамперед, ми повинні усвідомити свою роль в цьому житті. Подружжя повинні поважати і служити один одному (Ефесян 5: 21). Водночас, Бог є авторитетом, якого необхідно дотримуватися для підтримки порядку і рівноваги.

Перше послання до Коринтян 11: 3 каже: Хочу також, щоб ви знали, що всякому чоловікові голова Христос, а жінці голова чоловік, а Христу глава Бог. Ми знаємо, що Христос не є підлеглим Господа, а дружина не підпорядкована чоловіка. Але, все ж, Господь визнає, що без покори якомусь авторитету, порядку не буде.

Обов’язком чоловіка, як глави сім’ї, є любов до своєї дружини, як до самого себе, така ж жертовна і безкорислива, як і любов Христа до церкви (Ефесян 5: 25-29). У відповідь на любляче керівництво, дружині зовсім не важко коритися своєму чоловікові (Ефесян 5: 24; Колосян 3: 18). Дружина повинна любити свого чоловіка і дітей, бути цнотливою і чистою, а також стежити за будинком (Тита 2: 4-5). Жінки, за своєю природою, краще справляються з вихованням, адже саме вони були створені, щоб піклується про своїх нащадків.

Дисципліна і напрямок основні моменти процесу виховання. У Притчах 13: 24 говориться наступне: Хто шкодує різки своєї, той ненавидить сина свого, хто любить, той з дитинства карає його. Діти, які росли в повній відсутності дисципліни, відчувають себе небажаними і негідними. Їм не вистачає цілеспрямованості і самоконтролю, і, виростаючи, вони починають чинити опір якомусь вищестоящому авторитету, включаючи Господа. Карай сина свого, коли є надія, і не піднось криком його (Притчі 19: 18).

Але навіть дисципліна повинна бути збалансована любов’ю, що не-то дитина виросте скривдженим, пригніченим, неслухняним (Колосян 3: 21). Бог визнає, що покарання болісно (Євреїв 12: 11), але це робиться з любов’ю і на благо дитині. І ви, батьки, не дратуйте дітей ваших, а виховуйте їх у вченні та із знанням Господньому (Ефесян 6: 4).

Дуже важливо залучити дітей у церковну сім’ю і служіння, коли вони ще малі. Регулярне відвідування церкви, наступної Біблії (Євреїв 12: 11), дозволить їм побачити, як ви вивчаєте Слово Боже, і робити це разом з вами.

Обговорюйте з ними навколишній вас світ, і вони побачать його, вчіть їх великій славі Господній крізь призму повсякденного життя. Настав юнака на початку шляху його: він не ухилиться від нього, коли і постаріє (Притчі 22: 6). Що говорить Біблія про те, якими мають бути хороші батьки?.

Якими мають бути батьки?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий