Який віскі краще?

Який віскі краще?
Як пити віскі. Короткий посібник Як це не дивно, але до цих пір щодо найбільш широко поширеною у світі культури споживання віскі справедливо визначення голлівудська: віскі з льодом, віскі з содовою, віскі з колою Все те, що люди бачили в численних американських фільмах, перекочовувало з екранів в бари, ресторани, в наші оселі, поступово набуваючи рис прописних істин. Про що мова: навіть у престижних питних закладах найчастіше саме в такому порядку пропонують навіть односолодові віскі: з льодом, з содовою, з колою.

В принципі нічого кримінального в цьому немає, бо саме просте правило пиття віскі звучить приблизно так: чим нижче якість напою, тим менше умовностей. Але чим вища якість, тим важливіше не просто з чим пити віскі, але навіть те, у що його наливають. І визначальним фактором тут є матінка-Природа. Втім, про все по порядку. З точки зору хімії складу віскі не так простий, як це може здатися.

В силу особливостей виробництва в ньому, крім звичайних для міцного алкогольного напою спирту та води, в досить великих кількостях присутні низько-і високомолекулярні органічні сполуки з різною температурою кипіння і різною здатністю розчинення у воді. Більш того, особливі властивості рідини, звані поверхневий натяг, іноді замикають аромати напою, не даючи їм можливості виходити назовні. Всі ці фактори не настільки важливі, якщо віскі розбавляти колою, содової або іншими безалкогольними напоями хімічного походження: вони, як правило, повністю спотворюють і букет, і смак напою. І в цьому відношенні віскі з льодом являє собою куди більш природну пару, але високоякісні віскі найкраще пити все-таки в чистому вигляді, без будь-яких добавок. Традиційно (по-голлівудськи) віскі наливають у. Вони цілком придатні для будь-яких віскі, навіть з колою.

Однак для високоякісних віскі краще використовувати, якими в Шотландії користуються професійні дегустатори, або їх аналоги. Односолодові напої (молти) найкраще пити з, створених групою професійних дегустаторів на чолі зі знаменитим чарівником скла з Австрії Георгом Рідель.

Особливість цих келихів в тому, що їх форма, що повторює форму квітки будяка (між іншим, ця квітка майже національний символ Шотландії!), Дозволяє повною мірою передати всі відтінки букета і смаку і, крім того, в деякій мірі згладжує проблеми з поверхневим натягом і дає віскі можливість розкритися. Але повернемося до матінки-Природи.

В останні роки все частіше і частіше можна зустріти молти так званої бочковий фортеці, вміст спирту в яких може досягати 60% і більше. Пити такий напій далеко не просто, особливо якщо мова йде про бажання насолодитися напоєм, а не ефектом сп’яніння. У цьому випадку на допомогу прийде вода, проте далеко не всяка вода придатна для того, щоб додавати її в віскі.

Правило просте: у загальному випадку вода повинна бути м’якою і слабомінералізованої, без вираженого смаку. Але якщо є бажання повною мірою розкрити всі секрети напою, то вода повинна бути взята з джерела, що знаходиться як мінімум в Шотландії, а ще краще з того, звідки була взята вода для виробництва віскі. У цьому випадку буде досягнута максимальна гармонія між ендогенної водою віскі і тією водою, яку ви додаєте для редукції фортеці (що поробиш: Природу не обдуриш!). Насправді редукція фортеці далеко не найважливіша роль води. Як уже згадувалося, в ряді випадків аромати віскі замкнені поверхневим натягом рідини в келиху. У цьому випадку досить буквально кілька крапель води (думається, не треба пояснювати, що це має бути вода з Шотландії!), Щоб віскі заграло всіма відтінками ароматів, які закладені в ньому Природою і Майстром.

З цих причин запас хорошою мінеральної води, наприклад, такий, як справжня шотландська, не зашкодить ні в барі, ні будинку у тих, хто любить побалувати себе келихом хорошого Молто. Залишилося дати кілька практичних порад. Пропонуючи Гостю віскі, дайте йому можливість проявити себе. Ніколи не потрібно пропонувати віскі з колою цей вибір залиште за Гостем.

А ось віскі з содовою (ох уже ці вестерни!) Або з льодом запропонувати можна і потрібно. Решту залиште Гостю і не забудьте висловити свою повагу до його знань і тонкому смаку, якщо він попросить хороший молт з невеликою кількістю мінеральної води Speyside Glenlivet Natural Mineral Water. І останнє: в Шотландії прийнято наливати віскі дрем (це приблизно 35 грам), тобто буквально на денце бокала.

Практика показує, що такої кількості цілком достатньо для того, щоб отримати насолоду від хорошого Молто!.

Який віскі краще?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий