Який їсти хліб?

Який їсти хліб?
Білий хліб: їсти чи не їсти?

25. 9. 02012 Британські дієтологи, повідомивши недавно про, підкинули тему для чергової замітки. Порадівши за британців, я вирішив, як це вже робив с, зібрати в невелику пам’ятку доступну інформацію, що стосується якості хліба. Отже, в хлібі (причому, як можна здогадатися, не тільки в білому) є дві складові, через які розгорається весь сир-бор: це мука і дріжджі.

Поговоримо про ці компонентах докладніше. БОРОШНО Для випічки хліба повсюдно стала використовуватися рафінована борошно високого ступеня помелу, яка витіснила использовавшуюся споконвіку борошно цельнозерновую грубого помелу. Витіснила з причин суто економічним рафінована борошно набагато довше зберігається. Хороша чи погана рафінована борошно судіть самі.

По-перше, при виробництві рафінованого борошна від зерна пшениці відокремлюють компоненти, що володіють основною поживною цінністю: зародок і оболонку. У зародку міститься вітамін Е і багато інших цінних елементи, а в оболонці вітаміни групи B і мінеральні речовини.

Оболонка це, власне, те, що ми знаємо як висівки. Використовується оболонка, в основному, як корм для худоби (як пощастило коровам!), Хоча і людям теж стало щось перепадатимуть.

Відповідно, що залишається після відділення зародка і оболонки? По суті, крохмаль.

Тобто пустушка, що практично не має поживної цінності! У підсумку, вживаючи хліб, ми просто-напросто набиваємо животи баластом. Далі, по-друге, щоб борошно довше зберігалася, знижують крупність помелу. В результаті, в шлунку борошняні вироби перетворюються на клейку речовину, яка закупорює канали та зашлаковує організм.

По-третє, в борошно можуть додавати різну хімію: знезаражувальні речовини і відбілювачі (двоокис хлору, бензоїл пероксид, бромат калію, персульфат амонію, аллоксан). Додають і синтетичні вітаміни, щоб хоч якось підвищити корисність продукту, однак велике питання, наскільки такі вітаміни засвоюються.

До речі кажучи, всі ці заходи приносять результат: рафінована борошно довго не псується і ніякі шкідники її не їдять не змусиш. ДРІЖДЖІ Термофільні дріжджі були виведені людиною також з причин, пов’язаних, з економікою, для прискорення процесу приготування хліба. При виробництві таких дріжджів використовується багато всякої хімії, оцініть самі: сульфат амонію технічний; амоній сірчанокислий очищений; аміак водний технічний; карбамід; кислота соляна технічна; кислота сірчана технічна; кислота олеїнова технічна; вапно хлорне; вапно будівельна; вапно берільная термостійкий; піногасники, формалін технічний; фурацилін; фуразолідон; миючий рідкий засіб (ці компоненти регламентовані вітчизняним). Як стверджують, термофільні дріжджі не гинуть при випічці і, потрапляючи в організм, починають робити те, що їм і належить бродити. Причому вважається, що це бродіння дріжджів відрізняється від бродіння натуральної закваски. А допомагає бродінню вживається багатьма цукор.

У результаті ми маємо таку картину: дріжджі пригнічують природну мікрофлору ШКТ, розвивається мікробна флора; відбувається інтоксикація організму продуктами життєдіяльності бактерій, печінка не встигає очищати кров (вважається, щоб очиститися від цих бактерій потрібно витратити від півроку); в результаті бродіння в організмі утворюється кислотна Середа, яка роз’їдає тканини; для зниження рівня кислотності організм затримує воду, що негативно впливає на обмін речовин; крім того, для нейтралізації кислоти організм задіє свої лужні резерви такі мінеральні речовини, як кальцій, натрій, калій, залізо і магній; вилучення лужних елементів суттєво послаблює органи і системи (наприклад це призводить до крихкості кісток). Людина відчуває втому, з’являється безсоння, дратівливість, погіршується розумова діяльність. Чим загрожує все вищеперелічене?

Освітою пухлин (проводився ряд досліджень, згідно з якими дріжджовий хліб викликає розвиток раку, пухлини просто чудово ростуть на дріжджах), каменів, патологічними змінами органів (жировою інфільтрацією або дистрофічних явищ), ну і так далі. Але не все так погано, оскільки альтернатива магазинному хлібу це хліб домашній. Цільнозернове борошно в продажу вже починає з’являтися. Як і як я вже писав.

В інтернеті можна знайти і безліч. Нічого складного це домашнє виробництво не представляє, а результат виходить цілком гідний. Освоїте хлібопечення і, хто знає, може, і борошно станете будинку перемелювати (а домашні млини це і правда не вигадка) Приємного апетиту і будьте здорові!.

Який їсти хліб?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий