Коли католицька Пасха?

Коли католицька Пасха?
Найбільший весняне свято Італії, вершина католицького літургійного року — Великдень. Її дата рухлива, рік від року змінюється, визначається за фазі місяця і положенню сонця. Рамки, встановлені в 525 році для Пасхи, — з 22 березня по 25 квітня. Святкування на пам’ять про страждання, смерть і воскресіння Ісуса — ядро християнської віри, адже той факт, що Господь вирішив повернути Христа до життя, означає, що батько схвалив вибір життєвого шляху свого сина, будь то допомога бідним, солідарність, братські почуття, любов до ближнім.

Якщо говорити про традиції, то перш в Італії було прийнято розносити напередодні свята за допомогою факела по домівках вогонь, розпалений у церкві. У наші дні цей обряд зведений до демонстрації чудес піротехніки. Крім традиційних молитов, в Італії прийнято влаштовувати театралізовані вистави про життя, страждання, смерті та воскресіння Христа.

Участь людей у подібних виставах дає можливість особисто долучитися до великих діянь і великої втрати для всього людства. Як вже стало зрозуміло з усього вищесказаного, Пасха в Італії святкується різному, від регіону до регіону міняються обряди, деякі традиції, страви, які готують господині. На Великдень всі італійки проводять генеральне прибирання квартир, справжню, а не так собі.

Адже інакше свекруха приїде і влаштує немислимий скандал. На кому ти одружився! (Це звичайне явище в італійських сім’ях, і всі, кому доріг сімейний спокій, натирають підлоги, вимивають скла та віконні рами, коротше, вилизують своє гніздечко до останньої соломинки). Взагалі, головним пасхальним подарунком є яйця. Ця традиція має давнє коріння. Яйце символізує собою початок нового життя, весняне оновлення, а крім того — плодючість.

У релігійній традиції яйце — символ триває життя і воскресіння Христа. В основному, яйця дарують дітям. Спочатку яйця на Великдень фарбувалися в яскраві, блискучі кольору, щоб вони могли символізувати початок, світанок весни, їх складали у кошики і дарували сім’ї, друзям, слугам.

В останні роки шоколадні яйця витіснили курячі, і в магазинах, магазинчиках і лавочках можна знайти величезну безліч шоколадних яєць. Варіюються як розміри, так і вміст, більшість яєць містять які-небудь сюрпризи всередині. Великдень — дуже смачне свято, зазвичай столи в цей день повні розкішних страв, по домівках і окрузі розносяться чудові запахи, але знову ж, на Великдень у різних регіонах Італії готують абсолютно різні страви, наприклад, в Кампанії (Campania) — солодке блюдо, зване неаполітанської коржем, в Емілії Романьї (Emilia Romagna) — Зелену лазанью по-болоньезскі, під Фріулі (Friuli) — солодке блюдо з цікавою назвою Пасхальна клішня по-тріестінскі, а в Лаціо (Lazio) Пасха не обходиться без такого другої страви, як Смажений ягня з потрохами.

Цей святковий день починається з Пасхального сніданку, на який збирається вся родина. На столі: різна нарізка, фарбовані яйця, яєчня (називається frittata, т. к. обсмажується з двох сторін, як млинець), коломба (це зразок нашого паски, тільки зроблена у формі чотирьохлистника, що повинно б означати форму голуба, т. до . colomba перекладається як голуб), солодощі, наприклад, кростата (crostata солодкий пиріг, поверх тесту кладеться варення або сир, а зверху решітка з тіста і запікається).

Потім, після невеликої перерви, слід святковий обід. І тут з духовок дістають лазанью, запеченого ягняти з картоплею, торти.

Коли католицька Пасха?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий