Чи можна гриби вагітним?

Чи можна гриби вагітним?
Солоних, маринованих грибочків вагітним жінкам хочеться не менше, ніж таких же огірочків. Однак, чи можна майбутнім мамам включати в свій раціон, і чим можуть бути вони небезпечні? Гриби — дуже корисний продукт, тому при вагітності вживати їх можна. По харчовій цінності вони не поступаються м’ясу, овочам і фруктам.

Причому корисні властивості грибів практично не втрачаються навіть після обробки — сушці або варінні. Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, РР, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод. При цьому вони низькокалорійні, що робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Лецитин, що міститься в грибах, перешкоджає накопиченню в організмі холестерину, тому вони корисні при серцево-судинних захворюваннях, порушеннях обміну речовин.

Окремі види грибів, наприклад, грузді, допомагають при лікуванні сечокам’яної хвороби. Крім того, гриби містять-глюкан, які сприяють підняттю імунітету, зміцненню захисних сил організму. Саме тому гриби є обов’язковим елементом живлення для тих, хто дотримується суворого посту, адже в цей період імунітет дещо послаблюється.

Однак, незважаючи на таку велику кількість корисних якостей, деякі лікарі до цих пір продовжують забороняти їх до вживання вагітним жінкам. І тому є причини. Найголовніша з них це ризик отруєння. Навіть для здорової людини в звичайному стані отруєння грибами проходить важко, а вже про ускладнення жінок в цікавому положенні і говорити не доводиться. Друга причина заборони — здатність грибів накопичувати в собі шкідливі речовини з навколишнього середовища.

Якщо гриб росте поряд з проїжджою частиною або в межах галасливого запорошеного міста, то будьте впевнені є такі гриби не можна, тому що вони вже встигли накопичити масу небезпечних речовин. Третя причина це наявність в грибах такої речовини, як хітин, яке у великих кількостях надає велике навантаження на травну систему, а також на печінку і підшлункову залозу. Тому грибні страви не варто їсти щодня на сніданок, обід і вечеря — таке непомірне вживання може негативним чином позначитися на здоров’ї. Головне правило при покупці грибів — ніколи не купуйте їх у вуличних торговців, навіть якщо вони запевняють, що зібрали їх в самому екологічно-чистому лісі.

Набагато безпечніше купити гриби в магазині, де продукція відзначена сертифікатом якості. До того ж, магазинні гриби зазвичай вирощуються в штучних тепличних умовах, а значить, для здоров’я мами і майбутнього малюка не представляють загрози. Вагітним жінкам краще всього купувати тільки печериці вони найбільш безпечні і не викликають алергії. А ось годуючим мамам гриби не рекомендується вживати в їжу. Крім того, майбутнім і годуючим мамам краще утриматися від маринованих грибів, адже у складі їх маринаду часто присутня оцтова або лимонна кислота.

При приготуванні грибів дуже важлива їх теплова обробка. Варити гриби потрібно не менше години.

Чи можна гриби вагітним?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий