Чим корисні оливки?

Чим корисні оливки?
Оливки є плодами оливкового дерева. Оливкове дерево називається також маслини європейської або маслини культурної.

Оливкове дерево це вічнозелена рослина сімейства маслинових, батьківщиною якого є Середземномор’ї. Оливкове дерево живе до двох тисяч років, дуже витривало, невимогливо до грунту.

Оливкові дерева розводять в Ізраїлі, Греції, Іспанії, Італії, в країнах Північної Африки, на південному сході США, в Криму, Закавказзі, Азербайджані. Оливки являють собою кістянку овальної або круглої форми.

Незрілі оливки зеленого кольору, дозрілі плоди чорного. Плоди багаті білками, цукрами, вітамінами:,
-Активними катехинами, містять солі,
та інших елементів. Крім того, в плодах знайдені вуглеводи, фенолкарбонові кислоти, тритерпенові сапоніни.

За фізико-хімічними показниками та змістом масла оливки можна грубо розділити на дві групи: багаті вмістом олії і менш багаті. Оливки, багаті вмістом олії, відносяться до маслінічнимі групі.

До другої групи належать сорти, придатні для переробки, або консервні сорти. Основні показники при оцінці консервних сортів діаметр плоду, його вага і співвідношення м’якоті і кісточки (чим менше кісточка і більше м’якоті, тим цінніше плід), властивості м’якоті і її хімічний склад.

Щоденне вживання оливок знижує ризик захворювань серця, судинної системи, стенокардії, інфарктів, раку. Секрет популярності
полягає в тому, що в плодах оливкового дерева міститься такий тип жирних кислот (а саме кислоти ненасичені), які знижують рівень шкідливого холестерину, не впливаючи на вміст корисного його різновиду. Тим самим, підтримується нормальний баланс життєво важливих елементів в організмі.
В умовах вологого і жаркого клімату плоди оливи виконують також функцію своєрідного біохімічного регулятора для засвоєння солі і жирів. Фахівці стверджують, що в оливках є практично всі необхідні людині вітаміни і мікроелементи.

Сира м’якоть плоду містить до 80% НЕВИСИХАЮЧІ масла, до складу якого входять унікальні за своїми властивостями ненасичені жирні кислоти олеїнова (75%), лінолева (13%) і ліноленова (0, 55%). На відміну від тваринних жирів, вони не тільки не шкідливі, але приносять організму чималу користь перешкоджають розвитку атеросклерозу, хвороб серця і судин, не містять і сприяють виведенню холестерину, благотворно впливають на органи травлення. Іспанські виробники масла вважають, що оливки корисні людині в будь-якому віці і цілком можуть стати основою навіть дитячого раціону.

Справа в тому, що входять до них кислоти основний компонент
необхідні як будівельний матеріал оболонок клітин, а сам організм синтезує їх тільки частково.

Чим корисні оливки?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий