Що таке соя?

Що таке соя?
Батьківщина сої — Маньчжурія, область на північному сході Китаю.

Звідти ця культура поширилася по всій території Південно-Східної Азії, а потім поступово і по всьому світу. Китайці за 1000 років створили сотні рецептів приготування страв із сої і винайшли масу ліків на основі цієї рослини.

Про соєвих бобах там говорили як про вірного друга і помічника, що рятує від голоду і хвороб, соя давніх-давен вважалася символом благополуччя і миру. Сьогодні цінні біологічні властивості сої визнаються вченими всього світу, а продукти з неї стають з кожним днем ​​все популярнішим. Доведено, що соєві продукти:
збільшують секрецію жовчних кислот, які сприяють розчиненню жовчних каменів
надають протиракову дію, сприяють виведенню з організму радіонуклідів
постачають організм всіма необхідними амінокислотами, жирними кислотами, вітамінами, мінералами і клітковиною.

Звичайно, соєві продукти — не панацея від усіх хвороб, і ажіотаж навколо них створювати не варто. Тому корисність соєвих продуктів аж ніяк не привід відмовлятися від звичайної їжі або поголовно ставати вегетаріанцями, проте, для деяких груп населення соєве харчування — велика підмога в боротьбі з багатьма хворобами.

Соєві боби дійсно багаті корисними речовинами, не тільки поживними, але і лікувальними.
Судіть самі.

Соя — єдине рослина у світі, яке містить повноцінні білки, ідентичні за амінокислотним складом білків тваринного походження. За кількістю білка соя перевершує рибу, яйця, яловичину. Соєві білки на 90% розчинні у воді, а значить, легко засвоюються.

Цим соя вигідно відрізняється і від джерел білка тваринного походження, і від інших бобових рослин. Люди, що страждають алергією на білки коров’ячого молока, цілком можуть молочні продукти замінювати соєвими.
У соєвих бобах міститься багато (близько 20%) масла, яке практично повністю засвоюється людиною. Соєва олія відрізняється високим вмістом поліненасичених жирних кислот, які знижують рівень холестерину і не дають йому відкладатися на стінках судин. Крім того, соєва олія насичене лецитином — фосфоліпідом особливої ​​структури, які беруть участь в обміні жирів і холестерину.

Лецитин регулює всмоктування жирів, сприяє їх згорянню, зменшує накопичення жирів в печінці. До того ж соя багата сапонінами — речовинами, що знижують всмоктування холестерину і виводять його з організму. До всього іншого в соєвому маслі є речовини, подібні чоловічим і жіночим гормонам. Вони підтримують активність і сили людей похилого віку.

У соєвих бобах міститься майже повний список найважливіших вітамінів — А, В1, В2, ниацинамид, В6, С, Е, К, рутин, біотин, фолієва кислота — і маса мінеральних речовин.
Причому такі елементи, як залізо, кальцій, калій і цинк, присутні в сої в біодоступних формах і засвоюються легше, ніж з багатьох інших продуктів. І, нарешті, в сої є фітати — особливі з’єднання для запасання мінерального фосфору, здатні захищати організм від розвитку онкологічних захворювань.

Крім того, фітати благотворно впливають на імунну систему, а також зв’язують і виводять з організму радіонукліди і іони важких металів.

Що таке соя?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий